Wegańskie muffiny truskawkowe

Pracuję nad tym, aby poranki były proste i pożywne, a te wegańskie muffiny są idealnym śniadaniem w podróży. Są łatwe do zrobienia i idealne do pieczenia w partiach, a następnie zamrożenia. Ponieważ są również bardzo pożywne, mogę nakarmić całą moją rodzinę.

Czy jest to maraton szkolny, czy też pakuję się na całodzienną przygodę, możecie być pewni, że zabiorę te truskawkowe muffiny ze sobą. Ten przepis można również znaleźć w mojej książce kucharskiej, Proste Zielone Posiłki, wraz z ponad 100 pełnowartościowymi przepisami.

Wskazówki, jak zrobić wypieki wegańskie

Kiedy po raz pierwszy wkroczyłam w świat zdrowych wypieków, byłam bombardowana składnikami, których nie potrafiłam wymówić i dziwnymi wegańskimi serami/śmietanami/masłami/słodyczami itp. Podczas gdy produkty mleczne nie są najgorsze dla ludzi, którzy je tolerują, badania przeprowadzone przez National Library of Medicine wykazały, że 65-70% światowej populacji ma jakąś formę nietolerancji laktozy (w tym ja!). Zaczęłam więc szukać lepszego sposobu na pieczenie. Oto kilka wskazówek, których się nauczyłam, aby zmienić większość przepisów, w tym ten przepis na muffiny truskawkowe, w opcje przyjazne weganom.

Wegańskie jajka

W zależności od przepisu, mam kilka różnych wegańskich, pełnowartościowych zamienników dla jajek. Dla tego przepisu na wegańskie muffiny, 2 jajka są zastąpione przez ½ szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego.

  1. Jajko lniane: Aby zastąpić 1 jajko, wymieszaj 1 łyżkę stołową mielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody. Pozostawić na 10 minut przed dodaniem do przepisu.
  2. Jajko chia: Aby zastąpić 1 jajko, wymieszać 1 łyżkę stołową nasion chia + 3 łyżki stołowe wody w małej misce. Pozostawić na 10 minut przed dodaniem do przepisu. Pro tip: nasiona chia + woda są używane w przepisie na dżem truskawkowy poniżej, aby związać dżem razem, w miejsce pektyny.
  3. Jabłka: zastąpić 1 jajko z ¼ filiżanki niesłodzonego jabłka.
  4. Banan: zastąp jedno jajko ½ dużego banana, puree.

MLEKO WEGAŃSKIE

Mleka bezmleczne są bardzo powszechne w sklepach spożywczych. Jednak są również bardzo łatwe do zrobienia. Użycie mleka niezawierającego nabiału w tym przepisie na wegańskie muffiny działa tak samo dobrze jak mleko mleczne. Oto moja lista świetnych substytutów mleka:

  1. Mleko migdałowe: Mój zespół zrobił niesamowitą recenzję na mlekach migdałowych. Jeśli jesteś gotowy, aby zrobić własne, sprawdź mój prosty przepis na wegańskie mleko migdałowe.
  2. Mlekoowsiane: Jeśli szukasz kupionego w sklepie, sprawdź nasz ostatni przegląd mleka owsianego. Jeśli domowej roboty jest bardziej twój dżem, stworzyłem pyszny przepis, że uwielbiam robić.
  3. Mlekokokosowe: Mój zespół nie zrobił jeszcze recenzji mleka kokosowego, ale dam Ci znać, kiedy to zrobimy! Na razie, mam świetny przepis na domowej roboty, kremowe mleko kokosowe.
  4. Inne mleka bezmleczne / bezorzechowe: Mam bezbłędny przepis, aby zrobić wszystkie rodzaje wegańskich, bezorzechowe mleka. Sklepy spożywcze są również zaczyna nosić wersje mleka lnianego, mleko konopne, mleko bananowe, i więcej. Możesz całkowicie zastąpić mleko bezorzechowe w tych truskawkowych muffinach. Mleko owsiane byłoby moim faworytem.

Wegańskie substytuty masła

Super łatwym substytutem masła jest oliwa z oliwek extra virgin. Na każdą 1 filiżankę użytego masła, zastępuję ¾ filiżanki oliwy. Olej z awokado i olej kokosowy są również świetnymi substytutami. Moja ogólna zasada brzmi: jeśli danie, które przygotowuję jest pikantne, użyję oliwy z oliwek lub oleju z awokado. Jeśli danie jest słodkie, użyję oleju kokosowego. Ten przepis na muffinki truskawkowe wykorzystuje olej kokosowy, ale można też użyć innego oleju.

Wegański przepis na muffiny

Jest tak wiele powodów, aby kochać ten truskawkowy przepis na muffiny. Ma niską zawartość cukru, nawet z truskawkowym nadzieniem z dżemu chia! Masło migdałowe podnosi zawartość tłuszczu, który pomaga rozłożyć węglowodany. Kiedy przepis ma dobrą równowagę zdrowego tłuszczu, węglowodanów i białka, otrzymasz długotrwałą energię. Każdy chce uniknąć tego cukrowego haju, a potem uczucia cukrowego załamania, prawda?! Możesz zamienić masło migdałowe na inne masło orzechowe lub na masło z nasion, np. słonecznikowe. Można również zamienić truskawki chia dżem z kupionego dżemu. Upewnij się tylko, że jest on owocowy i naturalnie słodzony. Zastąpienie 4 łyżek mąki 1 porcją mojego Protein Smoothie Boost może zmienić to śniadanie/przekąskę w mistrza superżywności. Odkryłam, że bardzo łatwo jest dodać ten proszek do różnych wypieków, w tym naleśników i muffinów.

Pożywna przekąska poza wegańskimi muffinami

Wiele osób mówiło mi, że potrafią przyrządzać zdrowe posiłki bez problemu. Jednak, gdy przychodzi czas na przekąskę, sięgają po słone, słodkie i przetworzone produkty. Rozumiem to! Pożywne przekąski wymagają przygotowania i nie zawsze są gotowe, kiedy ich potrzebujesz. Pozwól mi w tym pomóc. Pieczenie partiami stało się moim ratunkiem, jeśli chodzi o zdrowe przekąski, dla tych wegańskich muffinek i nie tylko. Oto kilka moich ulubionych przekąsek, które są łatwe do upieczenia w partiach, smakują wyśmienicie i sprawią, że będziesz syty, ponieważ mają zrównoważone, dobre składniki, które mają cię wypełnić:Wegański jogurt- Jogurt może być przygotowany w partiach i zamrożony w pojedynczych porcjach, a następnie rozmrożony w dniu, kiedy jesteś gotowy, aby się nim cieszyć. Wegańska granola- W książce Rawk the Year znajdziesz świetne przepisy na granolę, którą również możesz przygotować w partiach!

Inne przepisy na pieczenie w partiach

Domowe popsicles- Z jednego przepisu na smoothie można zrobić mnóstwo popsicles. Wrzuć je do pudełka na lunch, a będą miały idealną konsystencję do spożycia w porze przekąsek.

Wegańskie batoniki proteinowe- Te również łatwo zamrozić. Lubię je podgrzać w tosterze na przekąskę, a następnie posmarować masłem migdałowym, aby uzyskać jeszcze więcej zdrowego tłuszczu i białka.

Domowe batoniki z granoli- Uwielbiam je zabierać na wycieczki. Można je zawinąć w papier z wosku pszczelego dla ułatwienia transportu.

Ziołowy hummus- Super łatwo zrobić tę wegańską przekąskę, a następnie zamrozić. Wszystko, co musisz zrobić, to dodać trochę świeżych warzyw, kiedy będziesz gotowy, aby się wkopać.

OPIS

Cała moja rodzina uwielbia te wegańskie muffiny z nadzieniem truskawkowym, ale ja zdecydowanie kocham je najbardziej. Te muffiny przywracają kanapki z masłem orzechowym i galaretką z dzieciństwa w wyrafinowany i bardziej pożywny sposób.


SKŁADNIKI

Na muffiny:

  • 1/3 szklanki masła migdałowego.
  • 1/4 szklanki organicznego oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki czystego syropu klonowego
  • 1/2 szklanki sosu jabłkowego
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki niebielonej mąki uniwersalnej
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki niesłodzonego, zwykłego mleka migdałowego
  • 6 łyżek dżemu truskawkowego z chia*.

Dla dżemu truskawkowego z chia:

  • 1 funt świeżych truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2-3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

INSTRUKCJA:

Dla Truskawki Chia Jam:

  1. W średnim rondlu połącz truskawki, wodę, syrop klonowy i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut, lub aż owoce zmięknie i uwolni swoje naturalne soki. Dobrze rozgnieć mieszankę.
  2. Wymieszaj na początek 2 łyżki nasion chia, zwłaszcza jeśli mieszanka truskawkowa jest dość gęsta. Pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć na blacie. Wymieszaj ponownie i dodaj 1 dodatkową łyżkę nasion chia, jeśli dżem jest zbyt rzadki lub rzadki. Wymieszaj z wanilią. Przełóż do małych słoików z szczelnie przylegającymi pokrywkami.
  3. Przechowywać w lodówce, aż będzie gotowy do dodania do ciasta na muffiny.

Na muffiny:

  1. Rozgrzej piekarnik do 400°F. Wyłóż 12-kubkową formę do muffinów papierowymi wkładkami.
  2. W dużej misce, używając elektrycznego miksera na wysokich obrotach, ubij masło migdałowe i olej aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać syrop klonowy i ubijać aż do połączenia. Dodać sos jabłkowy i wanilię i dalej ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. W osobnej misce, ubić razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodać jedną trzecią mieszanki mąki do śmietany i ubijać na niskich obrotach, aż do połączenia. Dodać połowę mleka migdałowego i ponownie ubić. Dodać kolejną jedną trzecią mieszanki mąki, a następnie resztę mleka migdałowego, kończąc na pozostałej mieszance mąki. Kontynuować mieszanie tylko do momentu, aż ciasto się połączy. Nie przesadzać z mieszaniem.
  4. Używając małej gałki do lodów lub łyżki, napełnij foremki do muffinów w jednej czwartej. Użyj czubka łyżki, aby wypchnąć ciasto na całe dno i trochę na boki. Umieść 1 okrągłą łyżeczkę dżemu w każdej filiżance do muffinek, starając się wyśrodkować go jak najlepiej. Na dżem nałóż pozostałe ciasto, upewniając się, że przykrywa dżem.
  5. Piec przez 15 do 20 minut, lub do momentu, gdy wierzchy staną się złotobrązowe i odskoczą po delikatnym naciśnięciu. Pozostawić do ostygnięcia na patelni przez 10 minut, następnie wyjąć i podawać.

Zobacz również

Galeria
O serwisie

Jak dokonać odpowiedniego wyboru wyciskarki? Czym powinien charakteryzować się najlepszy dla naszych preferencji model? 

Odpowiedzi na te jak i wiele innych pytań znajdziecie na naszej stronie. 

Zapraszamy do przyjemnej lektury.