Sokowanie a blendowanie: Jaka jest różnica?

Uwielbiamy mieszać i jesteśmy 100% zwolennikami zielonych smoothie, ponieważ jest to łatwy i zdrowy styl życia do utrzymania - szczególnie przy bardzo napiętych grafikach. Ale wiemy też, że zielone smoothie nie są jedynym sposobem na prowadzenie wspaniałego, zdrowego życia. Poprosiliśmy więc jednego z naszych ulubionych dietetyków holistycznych (i zarejestrowanego dietetyka), aby to dla Ciebie przełamał.

Jako dietetyk ludzie zawsze pytają mnie: "Angela, co jest lepsze, blendowanie smoothies czy sokowanie?". A ja odpowiadam: "Cóż, to zależy od tego, dlaczego chcesz miksować lub sok i co miksujesz lub sokujesz".

Zarówno smoothies i surowe, świeże soki są bardzo łatwe i pyszne sposoby, aby infuzji swoje ciało z dużą ilością zdrowych składników odżywczych, i spożywać te 5 porcji warzyw i 3 porcje owoców jesteśmy zalecane do jedzenia codziennie.

Co jest lepsze: Sokowanie czy blendowanie?

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na miksowanie, czy picie soków, podarujesz swojemu ciału lepsze zdrowie, używając tych napojów, aby dostarczyć organizmowi więcej zdrowych, leczniczych warzyw i owoców. Regularne picie smoothies lub świeżych soków na bazie warzyw:

  • znacznie zwiększyć spożycie warzyw
  • ułatwi i przyspieszy wchłanianie składników odżywczych przez Twój organizm, ponieważ mieszanie i wyciskanie soku pozwala pokarmom stać się w pewnym sensie "wstępnie strawionymi".
  • ograniczyć apetyt i zmniejszyć ochotę na cukier i przetworzoną żywność, ponieważ odżywiasz swoje komórki tym, o co proszą - mikroelementami. Twoje ciało nie ma już ochoty na "węglowodany" (makroskładnik odżywczy).

BLENDING

Plusy:

  • Możesz zmiksować więcej niż tylko warzywa - wraz z warzywami możesz dodać owoce, mleko, lód, orzechy, nasiona, awokado, masło orzechowe, oleje, proszki proteinowe i pokruszone suplementy.
  • Błonnik pomaga się napełnić - ponieważ blendujesz całe warzywa i owoce, dodany błonnik ze skórek i miąższu pomaga wypełnić przestrzeń w żołądku, dając Ci komfortowe uczucie sytości
  • Koszt blendera jest minimalny - większość ludzi ma już blender w swojej kuchni
  • Dzieci chętniej piją/jedzą smoothies - Z mojego doświadczenia wynika, że dzieci uwielbiają smoothies bardziej niż soki na bazie warzyw, ponieważ można je zagęścić tak, aby wyglądały i smakowały jak mrożony deser. Wystarczy dodać do warzyw trochę mrożonych owoców, banana, lodu lub zmielonych nasion chia, aby zagęścić napój.

Wady:

  • Mniejsza ilość składników odżywczych na porcję niż w przypadku soków - Ponieważ błonnik pozostaje w napoju, musisz wypić więcej smoothie niż soku, aby uzyskać taką samą ilość witamin, minerałów i fitoskładników na szklankę.
  • Niektóre produkty nie nadają się do miksowania. Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, słodkie ziemniaki, pasternak i buraki, są pełne wartości odżywczych, ale nie smakują dobrze w smoothie. Wychodzą kredowe i gorzkie. Bardziej nadają się do wyciskania soków.

SOKOWIROWANIE

Plusy:

  • Więcej warzyw w porcji - Ponieważ błonnik został usunięty, w szklance mieści się więcej soku warzywnego niż w smoothie.
  • Łatwiejsze do strawienia składniki odżywcze - W przeciwieństwie do blendowania, sok wyciąga składniki odżywcze i większość wody z warzyw i owoców, pozostawiając włókna roślinne w skórkach, łupinach i łuskach nasion. Dzięki temu organizm szybciej przyswaja składniki odżywcze, bez konieczności wydatkowania energii na trawienie dużej ilości błonnika.
  • Szybszy zastrzyk energii - sok zawiera więcej warzyw (a więc i składników odżywczych) w szklance niż smoothie, a ponadto jest jeszcze bardziej wstępnie strawiony niż smoothie, co przyspiesza wchłanianie składników odżywczych.
  • Mniej uszkodzeń spowodowanych wysoką temperaturą. Ostrza blenderów pracują na wysokich obrotach, co może spowodować lekkie podgrzanie smoothie, które może zabić niektóre z korzystnych enzymów. Aby temu przeciwdziałać, dodaj lodu do swojego smoothie, aby go schłodzić.

Minusy:

  • Sokowirówki bywają trudniejsze w czyszczeniu - sokowirówki mają zazwyczaj więcej części do czyszczenia i ich czyszczenie trwa nieco dłużej niż w przypadku blenderów.
  • Potrzeba więcej miejsca w lodówce - Sokowanie wymaga więcej warzyw i owoców na porcję niż blendowanie, więc trzeba mieć więcej miejsca w lodówce, aby je przechowywać.
  • Koszty warzyw są wyższe niż w przypadku blendowania - ponieważ używasz więcej warzyw na porcję, musisz kupić ich więcej.

Więc teraz, gdy znasz już plusy i minusy blendowania i wyciskania soków, dokonujesz wyboru.... lub dlaczego nie zrobić obu?! Poniżej przedstawiamy kilka świetnych urządzeń, które pomogą Ci zacząć:

Zobacz również

Galeria
O serwisie

Jak dokonać odpowiedniego wyboru wyciskarki? Czym powinien charakteryzować się najlepszy dla naszych preferencji model? 

Odpowiedzi na te jak i wiele innych pytań znajdziecie na naszej stronie. 

Zapraszamy do przyjemnej lektury.