Przegląd zalet świeżych soków z wyciskarki
Osoby, które zastanawiają się nad tym, na czym polega fenomen świeżo wyciśniętych soków pochodzących z wyciskarek wolnoobrotowych muszą zdać sobie sprawę z tego, że właśnie one pozwalają najpierw na uzyskanie z komórek roślin, a następnie również na dostarczenie do organizmu łatwych do przyswojenia organicznych antyutleniaczy.
Te pozwalają na eliminację wolnych rodników i znakomicie współdziałają z enzymami trawiennymi, a przy tym są częściami składowymi, których próżno szukać w sokach powstających z wykorzystaniem sokowirówek. Za wyciskaniem przemawia również to, że mamy w jego przypadku do czynienia z niezawodnym sposobem na uzyskanie większej ilości minerałów, witamin, olejów oraz kwasów. Co więcej, związki te są w stanie skutecznie minimalizować nadmierną ilość błonnika pokarmowego.
Wyciskarki zwracają na siebie uwagę również dlatego, że mają szereg zastosowań. Nie są przecież rozwiązaniami, które można wykorzystywać wyłącznie do produkcji soków z owoców i warzyw. Ich zaletą jest również to, że pozwalają wykorzystywać w tym celu zielone zioła i rośliny liściaste, a więc realizują zadania, o których nie ma mowy w momencie, w którym analizujemy możliwości soków z sokowirówki. Picie surowych soków pochodzących tak z owoców, jak i z warzyw ma i ten plus, że substancje aktywne biologiczne są przez ludzki organizm przyswajane w całości i z większą niż w innych okolicznościach szybkością.
Co więcej, sam proces trawienia zużywa znacznie mniej energii niż wówczas, gdy trawimy soki mające swoje źródło w sokowirówce lub produkcji przemysłowej. Soki z wyciskarki bazują na tym płynie, który występuje naturalnie w komórkach roślin, a po silnym wyciśnięciu może uwolnić wszystko, co najlepsze. To unikatowe źródło substancji odżywczych i bioflawonoidów. Inną zaletą soków tego rodzaju jest obecność w ich składzie witaminy C.
Organizm ludzki nie radzi sobie z jej magazynowaniem, a przecież jest to witamina, która ma szczególnie korzystny wpływ miedzy innymi na wytwarzanie i zachowanie kolagenu, przeciwdziałanie krwawieniom i produkcję tkanki łącznej. Innym składnikiem, którego obecność w sokach niesie nam szczególnie duże korzyści jest chlorofil znany z tego, że ma oczyszczający wpływ na działanie układu pokarmowego. Warta podkreślenia jest tez zawarta w sokach witamina E zapobiegająca przedwczesnemu starzeniu się komórek, a jednocześnie jest znana jako przeciwutleniacz. O sokach tych powinny też myśleć osoby mające problem z niedoborem żelaza, potasu, miedzi, sodu, jodu oraz magnezu, soki są dobrym pomysłem na uzupełnienie dziennej dawki tych minerałów.
Zobacz również
-
18 marca 2016
5 Wskazówki dotyczące utraty wagi, które możesz...
18 marca 2016Dlaczego powinienem się oczyszczać?
18 marca 2016Pikantne + Chrupiące Tacos z ciecierzycy
18 marca 2016Rice Krispie Treats Przepis
Kategorie
Zakup wyciskarki
Potrzebny sprzęt kuchenny
Świeże soki - zalety
Foppapedretti - Historia
Dieta i zdrowie