Przegląd zalet świeżych soków z wyciskarki

Osoby, które zastanawiają się nad tym, na czym polega fenomen świeżo wyciśniętych soków pochodzących z wyciskarek wolnoobrotowych muszą zdać sobie sprawę z tego, że właśnie one pozwalają najpierw na uzyskanie z komórek roślin, a następnie również na dostarczenie do organizmu łatwych do przyswojenia organicznych antyutleniaczy.

Te pozwalają na eliminację wolnych rodników i znakomicie współdziałają z enzymami trawiennymi, a przy tym są częściami składowymi, których próżno szukać w sokach powstających z wykorzystaniem sokowirówek. Za wyciskaniem przemawia również to, że mamy w jego przypadku do czynienia z niezawodnym sposobem na uzyskanie większej ilości minerałów, witamin, olejów oraz kwasów. Co więcej, związki te są w stanie skutecznie minimalizować nadmierną ilość błonnika pokarmowego.

wyciskarka do soków Wyciskarki zwracają na siebie uwagę również dlatego, że mają szereg zastosowań. Nie są przecież rozwiązaniami, które można wykorzystywać wyłącznie do produkcji soków z owoców i warzyw. Ich zaletą jest również to, że pozwalają wykorzystywać w tym celu zielone zioła i rośliny liściaste, a więc realizują zadania, o których nie ma mowy w momencie, w którym analizujemy możliwości soków z sokowirówki. Picie surowych soków pochodzących tak z owoców, jak i z warzyw ma i ten plus, że substancje aktywne biologiczne są przez ludzki organizm przyswajane w całości i z większą niż w innych okolicznościach szybkością.

Co więcej, sam proces trawienia zużywa znacznie mniej energii niż wówczas, gdy trawimy soki mające swoje źródło w sokowirówce lub produkcji przemysłowej. Soki z wyciskarki bazują na tym płynie, który występuje naturalnie w komórkach roślin, a po silnym wyciśnięciu może uwolnić wszystko, co najlepsze. To unikatowe źródło substancji odżywczych i bioflawonoidów. Inną zaletą soków tego rodzaju jest obecność w ich składzie witaminy C.

witamina c w sokach Organizm ludzki nie radzi sobie z jej magazynowaniem, a przecież jest to witamina, która ma szczególnie korzystny wpływ miedzy innymi na wytwarzanie i zachowanie kolagenu, przeciwdziałanie krwawieniom i produkcję tkanki łącznej. Innym składnikiem, którego obecność w sokach niesie nam szczególnie duże korzyści jest chlorofil znany z tego, że ma oczyszczający wpływ na działanie układu pokarmowego. Warta podkreślenia jest tez zawarta w sokach witamina E zapobiegająca przedwczesnemu starzeniu się komórek, a jednocześnie jest znana jako przeciwutleniacz. O sokach tych powinny też myśleć osoby mające problem z niedoborem żelaza, potasu, miedzi, sodu, jodu oraz magnezu, soki są dobrym pomysłem na uzupełnienie dziennej dawki tych minerałów.

Zobacz również

Galeria
O serwisie

Jak dokonać odpowiedniego wyboru wyciskarki? Czym powinien charakteryzować się najlepszy dla naszych preferencji model? 

Odpowiedzi na te jak i wiele innych pytań znajdziecie na naszej stronie. 

Zapraszamy do przyjemnej lektury.