Sok z wyciskarki czy sokowirówki – który jest zdrowszy?
Większość osób lubi pić świeży sok, który dostarcza cennych witamin i minerałów. Te kupowane w sklepach jednak często mają mało wspólnego z prawdziwym sokiem. Są one dosładzane i rozwadniane.
W wielu przypadkach produkuje się je również z zagęszczonego soku owocowego co sprawia, że nie ma tam za wiele cennych składników odżywczych. Co więc zrobić, by mieć sok w pełni wartościowy? Najlepiej będzie samodzielnie go produkować. Jak wybierać owoce i warzywa na sok? Produkcja soku to jedna sprawa, ale trzeba również wiedzieć jakich surowców do takiej produkcji używać. Będzie dobrze, jeśli używane surowce będą pochodzić z jakiegoś pewnego źródła.
Jeśli robimy zakupy w marketach nie wybierajmy paczkowanych owoców, ponieważ najczęściej są one dużo gorszej jakości. Lepiej wybierać te sprzedawane luzem, ponieważ spośród nich łatwiej będzie wybrać ładne sztuki. Dobrze kupować bezpośrednio u producent na targu bądź też giełdzie rolnej. Nie każdy ma takie możliwości. Na co więc zwracać uwagę? Kupować należy warzywa i owoce sezonowe, dojrzałe z piękną barwą. Starajmy się unikać obić i pleśni czy otarć, które wpłyną niekorzystnie na smak
Sok z wyciskarki. Wyciskarka do owoców będzie działać przez miażdżenie komórek owoców czy warzyw i w ten sposób uda się jej pozyskiwać sok. W sklepach mamy urządzenia z jednym albo dwoma ślimakami. Jednoślimakowe są prostsze w czyszczeniu, ale wydajność jest mniejsza. Sok uzyskiwany z wyciskarek będzie gęsty, mętny i ma małą ilość piany. Dodatkowo cennych składników będzie tam więcej. Dzięki temu surowiec nie będzie się nagrzewał i nie stracimy enzymów. Miażdżenie gwarantuje także większą wydajność urządzenia.
Sok z sokowirówki. Sokowirówka będzie natomiast działać przez cięcie owoców za pomocą wirujących ostrzy. Następnie używana będzie siła odśrodkowa, która umożliwi pozyskiwanie soku. Taki sposób ma jednak wiele wad. Sok jest mocno napowietrzony co można zauważyć po nieciekawej pianie. Poza tym w wyniki ścinania oraz odwirowania soku powstaje wysoka temperatura, która sprawi, że enzymy są nieaktywne a niektóre witaminy niszczone. Ale zamiast tego sok jest klarowny i nie ma tak kawałków owoców czy warzyw. Będzie można także uzyskiwać taki sok znacznie szybciej niż w przypadku wyciskarki. Sokowirówka będzie miała również problem z uzyskiwaniem soku z liści czy owoców jagodowych, dlatego nie zawsze się sprawdzi. Zatem który sok wybrać? Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji, ale trzeba pamiętać, że jednak wyciskarka gwarantuje nam lepsza jakość przygotowywanego soku.
Zobacz również
-
16 marca 2016
5 Wskazówki dotyczące utraty wagi, które możesz...
16 marca 2016Dlaczego powinienem się oczyszczać?
16 marca 2016Pikantne + Chrupiące Tacos z ciecierzycy
16 marca 2016Rice Krispie Treats Przepis
Kategorie
Zakup wyciskarki
Potrzebny sprzęt kuchenny
Świeże soki - zalety
Foppapedretti - Historia
Dieta i zdrowie