Pikantne + Chrupiące Tacos z ciecierzycy

Mmmmm...tacos, mam rację? W moim domu, tacos nigdy nie są tylko na wtorki. Uwielbiam dobre taco, ale jeszcze bardziej uwielbiam dobre wegetariańskie taco. To właśnie tutaj pojawia się mój nowy przepis na pikantne tacos z ciecierzycy. Doskonale doprawiona i lekko podpieczona ciecierzyca jest nadzieniem do taco, o którym nie wiedziałeś, że jest Ci potrzebne w życiu. Aż do teraz.

Czym są tacos z ciecierzycy?

Tacos z ciecierzycy są tak, tak pyszne! Te pełne białka fasolki znane są również jako fasola garbanzo. Tak, to ta sama roślina strączkowa, która występuje w hummusie.

Jeśli nigdy nie myślałeś o zrobieniu roślinnych tacos z ciecierzycą, oto kilka powodów, dla których warto spróbować:

  • Ciecierzyca jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, białka i żelaza.
  • Jest nieco nieporęczna w jedzeniu, ale można ją przyprawiać na wiele różnych sposobów.
  • Fasola i inne rośliny strączkowe są świetnym roślinnym zamiennikiem mięsa, jeśli starasz się go unikać lub po prostu jeść mniej.
  • Przyjazne dla budżetu do maksimum. Jeśli kupisz kilka puszek, będzie to kosztować około 0,99$ za puszkę. Ale można kupić suchą ciecierzycę i gotować wystarczająco dużo, aby nakarmić małą armię za tę samą cenę. Możesz nakarmić tę małą armię tacos z ciecierzycy. Just sayin'.

Czy ciecierzyca jest dobra na odchudzanie?

Ciecierzyca jest bogata w błonnik pokarmowy i białko. Oba te składniki są ważnymi elementami zdrowej diety. Dieta bogata w błonnik i białko pomoże Ci dłużej zachować uczucie sytości i zapobiegnie skokom poziomu cukru we krwi.

Jednakże, mogą one być nieco bardziej kaloryczne, więc są to pewne kompromisy. Jak w każdym przypadku, ważne jest, aby omówić kwestię utraty wagi i diety z odpowiednim specjalistą, takim jak dietetyk lub specjalista ds. żywienia.

Co mogę zrobić z ciecierzycą?

Roślinne tacos to tylko jedno z miliona dań, które możesz przyrządzić z ciecierzycą! W mojej książce "Proste zielone posiłki" zamieściłam nawet przepis na deserowe batoniki, których bazą jest ciecierzyca. Na początku brzmi to dziwnie. Kiedy już ich spróbujesz - zostaniesz sprzedany! Ciecierzyca sprawdza się w sałatkach, zupach, puree do dipów i sosów, hummusie deserowym (tak...to już coś), falafelach, pizzy, płaskim chlebie (socca), itd. Mąka z suszonej, drobno zmielonej ciecierzycy jest podstawową pozycją dla wegan jako zamiennik jajka.

Czy można jeść ciecierzycę na surowo?

Nieugotowana ciecierzyca może powodować bóle brzucha. Podczas gdy z pewnością można kiełkować ciecierzycę lub jeść świeżą, zieloną ciecierzycę, suszona ciecierzyca musi być ugotowana. Ciecierzyca w puszce została ugotowana. Możesz ją opłukać i cieszyć się nią zaraz po wyjęciu z puszki. Nie trzeba jej ponownie podgrzewać. To jest to, co polecam użyć w tym przepisie na roślinne taco, abyś mógł cieszyć się nim jak najszybciej.

Jak długo gotuje się ciecierzyca?

W wolnowarze, ciecierzyca może zająć od 6 do 10 godzin. To zależy, czy ustawisz temperaturę na wysoką czy niską. Jednak każdy wolnowar jest inny, więc może to zająć kilka prób, aby uzyskać właściwy czas.

Jeśli używasz urządzenia typu instant pot lub szybkowaru, upewnij się, że postępujesz zgodnie z instrukcjami producenta. Czas gotowania może trwać mniej niż godzinę. Jest to dobra opcja, jeśli brakuje Ci czasu, nie lubisz fasoli z puszki lub posiadasz już jedno z tych magicznych urządzeń.

Na kuchence lub w piekarniku, ciecierzyca zajmie około 4 godzin, aby się ugotować. Wstępne namoczenie ciecierzycy przez noc może skrócić czas gotowania, ale odkryłam, że doprowadzenie suszonej ciecierzycy do wrzenia z dużą ilością wody i pozwolenie jej usiąść na 15-20 minut, a następnie odcedzenie i gotowanie w świeżej wodzie jest najlepszym sposobem na skrócenie czasu gotowania.

Przepis na taco z ciecierzycy

Mam kilka ulubionych przepisów na taco z ciecierzycy. Jeden przepis nawet zdobi okładkę jednej z moich najlepiej sprzedających się książek! Naprawdę, jak już wspomniałam powyżej, możesz przyprawić ciecierzycę tak, jak lubisz najbardziej. Polana sosem BBQ? Jasne! Doprawiona do perfekcji mieszanką przypraw i ziół? O tak. Pieczona, duszona lub smażona? Niesamowite! Nie spotkałam jeszcze taco z ciecierzycy, które by mi nie smakowało.

Poniżej przedstawiam prosty przepis na taco z ciecierzycy. Jeśli użyjesz go jako punktu wyjścia, potem możesz eksperymentować, aby przekształcić go w swoją własną kreację taco.

OPIS

Lekko chrupiąca prażona ciecierzyca jest fantastycznym roślinnym nadzieniem do taco. Załaduj tacos swoimi ulubionymi dodatkami i ciesz się!


SKŁADNIKI

  • 12 kukurydzianych tortilli, podgrzanych
  • Dwie (15 uncji) puszki ciecierzycy, odsączone i opłukane
  • ½ żółtej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju z awokado
  • 2 łyżeczki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku*
  • ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej*
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki*
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku*
  • ¼ łyżeczki cebuli w proszku*
  • ⅛ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne*
  • ⅛ łyżeczka pieprzu czarnego*.
  • Dodatki: pico de gallo, sałata, avocado crema.

Możesz również użyć przyprawy do taco zamiast każdej z przypraw z osobna, jeśli wolisz.


INSTRUKCJE

  1. Rozgrzać piekarnik do 400°F. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
  2. W misce połącz odsączoną ciecierzycę, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 łyżkę oleju, sok z limonki, syrop klonowy i przyprawy. Wymieszać, aż będzie dobrze pokryta. Rozłóż równą warstwą na przygotowanej blasze do pieczenia.
  3. Piecz przez 15-20 minut, lub do uzyskania złotego koloru i lekkiej chrupkości. Skrop pozostałą 1 łyżką oliwy i potrząśnij blachą, aby ciecierzyca obtoczyła się w oliwie.
  4. Przełożyć do miski i trzymać w cieple. Podawać natychmiast w tortillach z wybranymi dodatkami.

Zobacz również

Galeria
O serwisie

Jak dokonać odpowiedniego wyboru wyciskarki? Czym powinien charakteryzować się najlepszy dla naszych preferencji model? 

Odpowiedzi na te jak i wiele innych pytań znajdziecie na naszej stronie. 

Zapraszamy do przyjemnej lektury.