Wyciskarka kontra sokowirówka – co wybrać?
W poniższym tekście przedstawimy krótkie porównanie i zestawienie cech wyciskarek do soków oraz sokowirówek. Dla wielu osób różnice techniczne pomiędzy tymi dwoma urządzeniami są już doskonale znane, jednak nie wszystkim, więc dla takich osób postaramy się nieco przybliżyć ten temat, a te informacje pomogą w przyszłości przy zakupie odpowiedniego sprzętu.
Sokowirówki to urządzenia działające na zasadzie wirującego sita z mikrootworami, gdzie zatrzymuje się miąższ użytych składników. Na dnie sokowirówki są wbudowane noże tnące które rozcinają owoce i warzywa, a następnie poprzez wysokie obroty silnika wytwarza się siła odśrodkowa która z dużą siłą osadza pulpę na sicie i przez otwory przeciska się sok do odpowiedniego pojemnika. W czasie pracy sokowirówki wytwarza się wysoka temperatura ze względu na siłę tarcia i odśrodkową jakie są wytwarzane, a wysoka temperatura wpływa niekorzystnie na wszystkie składniki odżywcze niszcząc je i powodując ich utlenianie.
Sok uzyskany w ten sposób nie zawiera wielu enzymów, witamin czy minerałów, ze względu na procesy jakie zachodzą w trakcie jego produkcji. W sokowirówce możemy przygotować soki z większości warzyw i owoców, jednak nie jest przystosowana do wyciskania soków z roślin liściastych, nasion czy też ziół. Sokowirówka ma jednak przewagę w tempie pracy, jest sporo szybsza od działania wyciskarki. Wyciskarki to sprzęt wolnoobrotowy, gdzie zastosowano siłę miażdżenia, bez konieczności rozcinania surowców. Głównym elementem w tym procesie jest wałek ślimakowy, bardzo wytrzymały i skuteczny przy miażdżeniu nawet najtwardszych owoców i warzyw.
Cały mechanizm działa bardzo wolno, najczęściej ma 40 do 120 obrotów na minutę, więc sok w trakcie powstawania nie napowietrza się i nie nagrzewa jak w przypadku sokowirówki. W ten sposób sok zachowuje maksymalną ilość składników takich jak witaminy, minerały i enzymy, co sprawia, że jego wartość jest dużo wyższa niż soku z sokowirówki, a tym samym dużo skuteczniejszy i zdrowszy dla naszych organizmów. Sok jest też gęściejszy i mniej klarowny, w porównaniu do tego jaki uzyskamy w sokowirówce. W wyciskarce można swobodnie wyciskać soki z sałat, kapusty czy innych warzyw liściastych, a także z trawy pszenicznej i ziół.
Zobacz również
-
28 marca 2016
Wyciskarka Angel, czy warto ją zakupić i czym się...
28 marca 2016Wyciskarka Angel, czy warto ją zakupić i czym się...
28 marca 2016Jaką wyciskarkę do cytrusów wybrać?
28 marca 2016Najlepsze wyciskarki do soków. Kiedy warto wydać...
Kategorie
Zakup wyciskarki
Potrzebny sprzęt kuchenny
Świeże soki - zalety
Foppapedretti - Historia
Dieta i zdrowie