Witamina C Owoce

Cytrusy to jedne z najlepszych owoców z witaminą C! Są one również wypełnione błonnikiem i mają świeży smak. Jeśli chcesz naprawdę uchwycić wszystkie korzyści, które owoce cytrusowe mogą zapewnić następnie spróbuj mieszania ich w całości z zielonym smoothie (tylko upewnij się, że są organiczne, jeśli robisz skórki i wszystko).

Witamina C jest dobra do pokonania przeziębienia i wzmocnienia systemu odpornościowego. Błonnik spowalnia trawienie, co oznacza, że jest dobry do kontroli wagi, utrzymując Cię pełnym i utrzymuje poziom cukru we krwi bardziej równomiernie dla tych, którzy walczą z cukrzycą.

Uwaga: Mięsiste części owoców cytrusowych zawierają błonnik, co jest jednym z głównych powodów, dla których warto mieszać je w całości zamiast używać soku owocowego.

Oto lista naszych ulubionych owoców cytrusowych, ich korzyści i kilka "najlepszych praktyk", które pomogą Ci je zmiksować.

Korzyści zdrowotne płynące z owoców z witaminą C:

1) Cytryny - Kiedy życie daje ci cytryny, zrób zielone smoothie (jak ten cytrynowy oczyszczacz)! Ich cierpki smak pochodzi od kwasu cytrynowego, który jest czynnikiem przyczyniającym się do powodowania mniej kamieni nerkowych. Cytryny są również naturalnym środkiem moczopędnym, który pomaga organizmowi regularnie wypłukiwać płyny. Nie bój się dodać całą cytrynę do swojego smoothie - zwłaszcza ze słodkimi jagodami i owocami dla wszystkich składników odżywczych i naturalnych smaków.

2) Klementynki - Czy kiedykolwiek myślałeś o zaangażowaniu swoich dzieci w robienie zielonych smoothie? Spróbuj użyć klementynek! Są one łatwe do obrania, bezpestkowe i mają słodki smak. Zawierają również błonnik, potas i wapń dla zdrowego wzrostu i tworzenia kości. Dzieci uwielbiają tworzyć nowe mikstury smaków, zwłaszcza gdy dostają się do przycisku, który mówi, "Blend".

3) Pomarańcze - Aby przejść wraz z witaminą C i błonnikiem, które pochodzą z wszystkich owoców cytrusowych, są niskokaloryczne, wolne od sodu i wypełnione potasem. Oznacza to, że utrzymują pełnię, pomagają utrzymać i schudnąć, a także wspierają zdrowe ciśnienie krwi. Ich składniki odżywcze i ostry smak sprawiają, że są świetnym partnerem dla surowej zieleniny w codziennym smoothie. Spróbuj tego cytrusowego ponczu zielonego smoothie!

4) Krwawe pomarańcze - pod względem odżywczym są niemal identyczne jak pomarańcze, ale różnią się kolorem i smakiem. Ich miąższ jest głębiej czerwony niż pomarańcza, a oni zawierają smak, który jest bardziej podobny do malin. Jedną z różnic w wartościach odżywczych, na którą warto zwrócić uwagę, jest fakt, że pomarańcze zawierają zdrową ilość folianów - witaminy B9, która jest niezbędna dla wczesnego rozwoju płodu u kobiet w ciąży. Z tego powodu zalecamy matkom karmiącym regularne stosowanie pomarańczy w zielonych smoothie.

5) Limonki - Kwasy znajdujące się w limonkach wspomagają zdrowie skóry i żołądka. Te silne kwasy złuszczają skórę, co pomaga pozbyć się martwych komórek skóry z naszego ciała. Złuszczanie skóry jest pomocne w miesiącach zimowych, kiedy sucha skóra i łupież wydają się nie do pokonania. Silne kwasy zawarte w limonkach zwalczają również cholerę, która jest infekcją jelitową spowodowaną spożywaniem zanieczyszczonej żywności. Wrzuć limonkę do smoothie na bazie kolendry, aby uzyskać miłą niespodziankę! Spróbuj tego zielonego smoothie na bazie limonki.

6) Grejpfruty - Karotenoidy, limonoidy, błonnik pektynowy. Są to wszystkie gwiazdkowe składniki odżywcze grejpfrutów. Karotenoidy są potężne w zapobieganiu chorobom i nowotworom. Limonoidy zamieniają toksyny w materiał, który można łatwo wypłukać. Błonnik pektynowy sprawia, że Twoje serce jest szczęśliwe, ponieważ obniża poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca. Konsekwentna dieta grejpfrutowa zapewni Twojemu organizmowi różnorodne korzyści zdrowotne, nie wspominając o pysznym, pikantnym smaku. Spróbuj tego zielonego przepisu smoothie, który wykorzystuje jeden cały grejpfrut!

7) Tangelos - Tangelos niesie korzyści podobne do wielu innych owoców cytrusowych, ale niektóre z ich największych może być na dnie kosza na śmieci. Choć skórki tangelo może nosić cios cierpkość, niosą one również kumaryny i terpeny. Są to związki fitochemiczne, które są znane z ich zwiększonej zdolności do zwalczania raka. Bądź ostrożny! Nie każdy blender jest w stanie pogryźć skórki cytrusów. Spróbuj pokroić skórki przed wrzuceniem ich do dzbanka, aby utrzymać silnik i ostrza działa sprawnie.

8) Mandarynki - Mandarynka to kolejny przykład owocu cytrusowego z pełną mocy skórką. Owoc w środku ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, nie zawiera cholesterolu, sodu i zawiera wiele przeciwutleniaczy zwalczających raka i choroby. Ale skórka jest szczególnie skuteczna w obniżaniu złego cholesterolu, przy jednoczesnym utrzymaniu dobrego cholesterolu, co jest ważnym rozróżnieniem! Mandarynki mają poszukiwany słodko-cierpki smak, co czyni je doskonałym wyborem do Twojego następnego zielonego smoothie.

Słodka rada: Jeśli chcesz naprawdę uchwycić wszystkie korzyści, jakie owoce cytrusowe mogą zapewnić, spróbuj mieszać je w całości z zielonym smoothie (upewnij się tylko, że są organiczne, jeśli używasz skórki i wszystkich. Nie szalej ze skórkami, ponieważ ich smak jest mocny (przekonałam się o tym na własnej skórze).

Wszystkie te owoce cytrusowe niosą ze sobą zdrową dawkę witaminy C i błonnika, ale wiele z nich ma swoje własne, szczególne cechy, które czynią je wyjątkowymi. Zachęcamy Cię do spróbowania jak największej ilości różnych odmian! Sprawdź, które owoce cytrusowe zapewnią Ci korzyści, których potrzebujesz, a następnie eksperymentuj z różnymi kombinacjami, aby znaleźć coś, co pokochasz. Dostarczanie organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych jest proste, przyjemne, a do tego dobrze smakuje! Na zdrowie!

Zobacz również

Galeria
O serwisie

Jak dokonać odpowiedniego wyboru wyciskarki? Czym powinien charakteryzować się najlepszy dla naszych preferencji model? 

Odpowiedzi na te jak i wiele innych pytań znajdziecie na naszej stronie. 

Zapraszamy do przyjemnej lektury.